ramen prijzen

De prijzen van ramen

Eens in de zoveel tijd zijn uw ramen aan vervanging toe. Mogelijk heeft u ervaring met het vervangen van ramen, maar de kans is ook groot dat u dit voor het eerst aanpakt. Hoe dan ook, het is altijd raadzaam eerst in kaart te brengen welke kosten er bij het vervangen van uw ramen komen kijken. Deze kunnen namelijk oplopen, variërend van zo’n 700 tot bijna 1000 euro per vierkante meter.

Materiaal en montage

Een kostenplaatje voor het vervangen van kozijnen heeft u niet zomaar. Er zijn verschillende kosten waar u rekening mee moet houden. De belangrijkste sommen we voor u op. Allereerst kiest u een soort materiaal voor het kozijn. Hierbij heeft u de keuze tussen kunststof, hout en aluminium, waarbij kunststof doorgaans de goedkoopste variant is. Ook betaalt u een bedrag voor het gebruik van isolatieglas, vaak zo’n 30 euro. Het totaalbedrag van het materiaal kan hiermee oplopen van ruim 150 tot bijna 200 euro per kozijn (bij een formaat van 60×60 cm). Uiteraard dienen de kozijnen dan ook nog gemonteerd te worden. Bent u hier zelf niet zo handig in, dan kunt u dit laten doen door een specialist. Reken er hierbij wel op dat deze kosten ongeveer gelijk zijn aan de materiaalkosten.

Leveringsvoorwaarden

Met de keuze voor het materiaal en de montage bent u er nog niet. Voor het plaatsen van kozijnen dient u met nog drie soorten kosten rekening te houden. Zo rekenen de leveranciers van kozijnen regelmatig voorrijkosten. Hierbij kunt u uitgaan van een gemiddelde kilometervergoeding. Ook dient u erop te letten of de leverancier kosten in rekening brengt voor het gebruik van gereedschappen, zoals steigers. Tot slot wordt uw oude kozijn verwijderd. Sommige leveranciers rekenen hier afvoerkosten voor.

Ramen en glas

Kozijnen komen er in allerlei soorten en maten. Het belangrijkste aspect is hierbij het type raam. Zo kunt u kiezen voor een vast raam, een valraam of een draai-kiepraam. Ook hier zitten verschillende kosten aan. Kost een vast raam zo’n 100 tot ruim 150 euro, voor een draai-kiepraam komt u al gauw (ruim) boven de 200 euro uit. Daarnaast maakt u ook de keuze voor een type glas. Naast het bekende enkel glas en het dubbelglas, kunt u tegenwoordig kiezen voor HR++ glas. Dit type glas isoleert zo’n 2,5 keer beter dan dubbelglas, maar is vaak ook tientallen euro’s duurder.

Onderhoud van ramen

Ramen kunnen vaak tot wel 30 jaar mee, op voorbehoud dat u er het juiste onderhoud aan pleegt. Doorgaans zijn aluminium kozijnen het meest goedkoop in onderhoud; voor een investering van nog geen 100 euro per vierkante meter in 30 jaar tijd bent u vaak wel klaar. De kosten voor het onderhoud van kunststof / PVC ramen liggen hoger, en vooral de kosten voor houten ramen kunnen flink oplopen.

Bron: Mertensramen.be – specialist in PVC en houten ramen en deuren.